, ,

Camino Inglés i Marie og Tilles fodspor

Mor-datter-pilgrimsrejse. I efterårsferien 2016 gik jeg Camino Inglés med min mellemste datter Tille – en gave i anledning af hendes 15 års fødselsdag. Her kan du opleve den lille, intense camino i vores fodspor og finde tips til etaper, byer og herberger

Er Camino Inglés overhovedet rejsen værd, når den er så kort?

Stort ja til det spørgsmål – især som første camino, som den camino, der kan lade sig gøre i en travl hverdag – og som Caminoen for dig, der gerne vil snuse til rejseformen, inden du tager den helt store pilgrimsfærd. Mange mennesker har en del indvendinger og barrierer, der afholder dem fra at tage på den første camino – og årene går.

Med Camino Inglés fejes mange undskyldninger direkte af banen: Inglés er opnåelig, den har ægte caminosjæl i miniformat, og du får afprøvet og mærket i stedet for tænkt dig til om caminolivet er noget for dig. Har du fysiske skavanker eller børn/forældre med, er Camino Inglés også en supergod camino.

For mig var rejsen min gave til min datters femten års fødselsdag, og hun gennemførte frivilligt, motiveret og meget, meget glad helt uden træning hjemmefra. Bedre mor-datter-rejse kunne jeg ikke forestille mig.

Et ekstra plus, som betød noget for mig: Du kan med Inglés gennemføre en hel camino uden at tage orlov eller på anden måde gøre kæmpe ofre. Det er fedt, at den passer i et almindeligt (familie)liv, det er fedt endelig at afprøve drømmen og skønt at afslutte – være med fra starten til slutningen. Pyt værd med hvis garvede pilgrimsvandrere siger dig, den er for kort. Jeg siger: Den camino, du kommer på, er den, der er rigtig for dig.

Kan Camino Inglés forlænges?

Med en udrejsedag og en hjemrejsedag plus fem etaper kan Inglés gøres på en uge. Har du mere tid, kan du kombinere den med efter Santiago at gå til ’Verdens Ende: Finisterre – Muxia – og tilbage til Santiago. Så får du ti vandredage og to rejsedage, 12 dage i alt.

Hvorfor siger folk Inglés er så hård en rute?

Camino Inglés har sit ry som en fysisk krævende camino, fordi det i starten kun var muligt at gennemføre den med ret lange etaper. Det har siden ændret sig, så den nu kan deles op i etaper à max 15 kilometer. Den har stadig en del galiciske bakker i sig, men kun den mellemste etape er meget bakket – og stadig ikke bjergvandring.

Til gengæld krydser du mange gange over og under en motorvej, som giver højdemeter. Det lyder grimt – men det er det egentlig ikke – i hvert fald er det ikke noget, der skæmmer ruten i min optik. En anden udfordring med Inglés er, at der på flere etaper er langt mellem madmulighederne, ingen cafeer og få vandposter. Så du bærer din mad, og det er ekstra vægt.

Er caminoen naturskøn og langs vandet, eller er det en asfaltrute?

Jeg oplevede Camino Inglés som rigtig smuk og varieret spansk countryside. Der er mange helt små skovstier og store eucalyptusskove. Bliver du sulten, kan du ofte finde figentræer undervejs. Ja, der er asfalt, men det er få steder og korte stræk. Du passerer gennem mange bittesmå landsbyer og to egentlige byer undervejs (Pontedeume og Betanzos).

Midterdagen med min etapeinddeling er hård pga. længden, stigningerne og de første 16 km uden noget som helst. Glem ikke mad og vand på den. Camino Inglés går rigtigt nok ved vandet de to dage – men det er typisk industrihavne den første halve dag. Du skal ikke tage Inglés for vilde havudsigter, der er Norte og kystruten af Portugues nok mere blå. Men ja, der er to dage langs vand på Inglés– vi kom i en tørkeperiode, og måske er vandet mere fremtrædende andre gange.

Hvad koster overnatning på albergue, og er der plads?

Jeg gav 6-7 euro for overnatning på municipal-albergue, 15 euro for hostal-overnatning og og 16 euro for privat albergue i oktober 2016. Vi oplevede masser af plads på ruten og på albergue. Der opstår nemt et tæt pilgrimsfællesskab på ruten, fordi I er så få og fordi etaperne typisk ikke skiller jer ad.

Eneste udfordring med overnatning var, at herberget i Pontedeume ikke åbnede for os trods timers venten, så der kom vi på hostal. Der må være sket noget uforudset den dag, vi havde ikke andre problemer med overnatning. Vi mødte ingen på Inglés, der stod tidligt op. Det er caminoliv, stille og roligt, uden stress efter ledige herberger.

Er der tæpper? Og er der bed bugs (væggelus) på Inglés?

Det er typisk koldt om natten i Spanien. Vi medbragte tæppe og havde været på den uden, for i Betanzos var der ingen tæpper at få. Bed bugs? Ja, det er der garanteret – ligesom på alle andre rejser. Vi så dog ingen i oktober 2016 og hørte ej heller om problemer.

Hvor mange etaper er der på Camino Inglés?

Vi planlagde hjemmefra at gennemføre Camino Inglés på fem dagsetaper og holdt os til den plan uden problemer (se vores etaper nederst). Vi mødte flere, som brugte syv dage i stedet ved at opdele førstedagen i to (dvs. overnatning i Neda halvvejs) og opdele tredjedagen i to (dvs. overnatning i Presedo halvvejs).

Alternative ruter på Camino Inglés

En tysk vandreguide viser en genvej på dag 1, hvor du sparer hele ti kilometer. Vi tog den ikke, for vi ville have alt ud af de relativt få caminokilometer, vi nu engang havde.

Apps til Camino Inglés?

Jeg brugte Wise Pilgrim Primitivo. Den er ikke opdateret for nylig, ruten har mange flere services end appen kender. Den var lige akkurat bedre end ingenting.

Etaper på Inglés, hvis du er i ok form til to lange etaper

  1. Ferrol – Pontedeume 31 km: Hav tålmodighed med de første ti kilometer ud af Ferrols forstæder – naturen kommer til dig. Halvvejs er der en cafe – i Neda. Der er du sikkert ret sulten, i hvert fald, hvis du er startet uden proviant. Pontedeume har en lille, men smuk gammel bymidte. Her er også en hyggelig havn, hvor municipalherberget ligger, og byen har, hvad du har brug for af forretninger.
  2. Pontedeume – Betanzos 20 km. Halvvejs krydser du byen Mino, hvor der er lidt indkøbsmuligheder, men ikke specialforretninger. Mangler du udstyr, er der en god stor sportsbutik, når du når til Betanzos. Municipalherberget i Betanzos er lækkert og ret nyt i et gammelt byhus med synlige sten i væggen. Byen er charmerende – find restauranterne i de stille gyder nedenom søjlegangen ved det centrale torv.
  3. Betanzos – Hospital de Bruma 30 km. På denne etape var eneste service i oktober 2016 restauranten ’Meson-Museo Xente no Camino’ på halvvejen – i Presedo. Men bind ikke an med den, for er den af en eller anden grund lukket, er du på den. Så mad og vand med. På denne lange og bakkede etape ender du i den lille flække Hospital de Bruma, hvor der ingen services er overhovedet.Det betyder, at du i Betanzos skal købe ind ikke kun til tredjedagen, men også fjerdedagen. Aftensmaden kan du få – der er pilgrimsmenu på byens eneste restaurant.
  4. Hospital de Bruma – Sigüeiro 24 km. En dag i skoven med meget lige ud og større stier end de andre dage. Nem etape, få stigninger. I Sigüeiro fandt vi et meget dejligt privat herberg med indretning a la Marokko og rigtig god stemning_ El Albergue de Delia. Stor have ned til floden. Total afslapning og tremandsværelser med sengetøj og tæpper.
  5. Sigüeiro – Santiago 16 km. Turen ind til er ikke så smuk på den sidste del ind til Santiago, for du ankommer gennem industrikvartererne. Men frem kommer du! Og med kun 16 km på sidstedagen har du mulighed for at nå frem til messen i katedralen ved middag.

Nogle hjemmesider foreslår, at du går etaperne Ferrol – Neda – Mino som de første. Det vil jeg fraråde, for så kommer du ud af takt med de byer, der er værd at se – Pontedeume og Betanzos.

Kom til og fra Camino Inglés

Camino Inglés har faktisk to startbyer: Ferrol og A Coruna – begge på den spanske nordkyst. Vil du over de 100 km, som det normalt kræves at du går for at få et bevis på din pilgrimsfærd, skal du starte i Ferrol, men siden 2016 har det faktisk været muligt at få Compostela fra A Coruna (90 km). Fra Ferrol er der cirka 118 km sydpå til målet ved katedralen i Santiago de Compostela.

Kom til start: Det nemmeste synes jeg er at flyve via London til Santiago de Compostela og tage derfra til Ferrol. Fordi Inglés er så kort en camino, kan du godt bestille udtur og hjemtur samtidig – du rykker sandsynligvis ikke på dine etaper, forudsat at du kender dit tempo. Med forudbestilt shuttle gav vi omkring 750 kroner for turen fra lufthavnen til startbyen Ferrol – fordi der ikke var offentlig transport, der passede med vores ankomst.

En alternativ mulighed er at søge efter et ’share a ride’ på www.blablacar.es  – det har jeg gode erfaringer med fra andre pilgrimsrejser. Siden findes på engelsk – vælg sprog under ’Idioma’. Bemærk, at turene slås op sent, typisk et par dage før afgang. Men det kan sagtens lykkes, du skal bare have is i maven til at vente på dit lift. Sidste gang fik jeg liftet dagen før. Det fede ved blablacar er, at du sparer penge og får mulighed for at møde og snakke med lokale undervejs.

Kommentarer

Skriv et svar

Loading…