, ,

Den flydende Camino

Væskeindtag på Caminoen

At gå en Camino er ekstremt udfordrende for kroppen, og derfor er det vigtigt at man får rigeligt med væske under vandringen.

Specielt om sommeren kan der være utroligt varmt, hvilket blot medvirker til at gøre det endnu vigtige at opretholde en fornuftig og stabil væskebalance.

I denne artikel vil jeg fortælle omkring mine egne erfaringer i forhold til at drikke rigeligt med væske under vandringen, og hvilke tanker man bør gøre sig omkring dette.

Hvor meget vand skal man bære rundt på?

De fleste pilgrimme medbringer en eller to drikkedunke på deres vandring, hvilket giver dem 1½ – 2 liter vand som de skal bære på. Oftest har man disse drikkedunke siddende på siden af sin rygsæk hvor der på de fleste rygsække er lavet to lommer til det. Man bør så drikke den dunk der er på solsiden først da den hurtig bliver lunken.

Andre pilgrimme benytter en camelback, som er et drikkesystem der passer ind i deres rygsæk. Dette er forsynet med en slange der gør det nemt at få en tår at drikke mens man vandrer. Der er dog nogle bagsider til denne metode. Den første er at dette system sidder tæt op af ens ryg og dermed bliver vandet hurtigt varmt. Den anden er at posen hvor vandet er i skal renses en gang i mellem for at undgå bakterier og missmag.

Mange dropper både drikkedunk og drikkesystem, og køber i stedet for bare kildevand på plastikflasker. Dette vand er som regel meget billigt, men på mere øde lokationer kan mindre butikker godt finde på at tage overpris for det da de ved man ikke lige kan købe det andre steder.

Bagsiden ved denne løsning er at man bliver lidt af en storforbruger af plastik og det er ikke særligt miljøbevidst. Man kan dog vælge at genbruge plastikflaskerne som en slags drikkedunk og fylde den op hver gang man får chancen.

Hvor ofte får man mulighed for at fylde op med frisk vand?

Nogle steder på Caminoen er der ganske kort i mellem vandposter der er sat op så pilgrimme kan få fyldt deres drikkedunke. Andre steder kan man vandre flere kilometer uden at møde en eneste.

Nogle af vandposterne er blot en vandhane, mens andre er kildevand der løber direkte fra kilden og ud af et rør i en konstant strøm. Dette kildevand smager helt fortræffeligt, og er som regel iskoldt.

Man skal dog tænke sig lidt om for der er også steder hvor vandet ikke kan drikkes. Disse steder vil der oftest være opsat et skilt hvor der står “no potable”, men dette er ikke en selvfølge.

Så nogle gange skal man lige kigge det lidt an og se om det virker fornuftigt at drikke vandet. Man kan eventuelt spørge de lokale.

Når man går i gennem små landsbyer vil man ofte se at lokalbefolkningen har sat vandflasker uden for deres hoveddøre. Disse er til pilgrimme der er løbet tør for vand.

Hvis man møder en bar, en cafe, eller en restaurant, kan man oftest lige stikke hovedet ind og høre om man kan få fyldt sin dunk op. Postevandet i Spanien kan sagtens drikkes, men det kan godt smage lidt af klor.

En dag hvor jeg ikke havde noget vand fyldte jeg min dunk op fra nogle sprinklere der stod og vandede en græsplæne. Dette kan jeg ikke anbefale da jeg syntes jeg fik det underligt i maven af det, og det smagte rigtigt meget af klor.

Hvad er ellers godt at drikke når man vandrer Caminoen?

Hvis man kan lide at starte sin dag med kaffe så er den Spanske Café con Leche virkelig god, ellers så vil det være godt for kroppen at starte dagen med et stort glas juice.

Da jeg selv vandrede købte jeg hver morgen en Powerrade, som kan købes i de fleste supermarkeder. Mange tror at dette er en energi drik, men faktisk er det blot en sportsdrik der indeholder mange af de salte som din krop har behov for når den bliver belastet mere end normalt.

Alkohol og vandring

Der er ingen tvivl om at det kan være rart og tiltrængt at få noget vin eller øl om aftenen efter en lang dags vandring. Det er hyggeligt og man bliver social, men det gør det også en hel del nemmere at falde i søvn når man er mange der skal sove i samme rum.

Desværre har alkohol en negativ effekt på kroppen i forhold til at man skal op og vandre langt næste dag. Hvis du godt kan lide at få lidt at drikke om aftenen så sørg for at drikke et stort glas vand inden du smutter ned i fisposen. Når du spiser morgenmad næste dag så sørg for at få godt med salt. Oliven, chips, æg, eller pomfritter kan være rigtig godt til at få din saltbalance tilbage.

Har du nogle erfaringer omkring væskeindtag på Caminoen så er du meget velkommen til at skrive en kommentar til denne artikel.

Kommentarer

Skriv et svar

Loading…