, , ,

Den hellige dør i Santiago de Compostela: Lukket indtil 2021

At komme ind i Katedralen i Santiago for første gang er noget ganske særligt for pilgrimme der har vandret Caminoen, men får man også muligheden for at komme ind i gennem den hellige dør så bliver oplevelsen endnu mere spektakulær

Hvad er en hellig dør?

En hellig dør (Porta Sancta) er i bund og grund en dør, ind til en katolsk kirke, der tilbyder syndforladelse til de personer der passerer gennem den.

For at opnå denne syndsforladelse er det dog ikke nok bare at gå gennem dørenåbningen, man er også nødt til at tilstå sine synder, modtage den hellige velsignelse, og bede for paven, og bede for sin egen måde at gebærde sig på her i livet.

Når alt dette er gjort vil personen være tilgivet for hans eller hendes synder, og vil opnå adgang til himmeriget uden at skulle gå til skrifte først.

Hvornår er den hellige dør åben?

For døren i Santiago gælder der det at den er åben når det er et Compostela jubilæums år; Det vil sige de år hvor Sankt Jakobs fødselsdag (25. Juli) falder på en Søndag. Dette sker hvert femte, sjette, eller ellevte år, og næste gang er i 2021.

Det er også et helligt år hvis det sidste år i et århundrede ikke er et skudår, eller hvis Paven beslutter at det skal være et helligt år. Dette skete, for første gang nogen sinde, i 2016 hvor Paven udnævnte året til at være et helligt jubilæums år i barmhjertighedens og tilgivelsens ånd.

Lidt historie

Det første hellige Compostela jubilæums år blev bestemt af Paven i år 1122, hvilket efter sigende var det år hvor byggeriet af Katedralen blev færdiggjort. I år 1126 blev det hellige Compostela jubilæums år fejret for første gang, hvilket gjorde Santiago til den anden hellige jubilæums by lige efter Rom.

Senere, i året 1178, afgjorde den daværende Pave at det privilegie der var blevet givet til Santiago de Compostela skulle være permanent. Dette gjorde at der skete en stor stigning i antallet af pilgrimme fra hele Europa der valfartede til byen.

Det er værd at nævne at den hellige dør vi ser i dag ikke fandtes på dette tidspunkt da den først blev bygget i starten af 1500-tallet.

Døren er placeret på Plaza de la Quintana, og når man går igennem den kommer man ind bag alteret hvor man kan besøge Sankt Jakobs krypt, og man kan kramme middelalder statuen hvilket er en tradition for pilgrimme.

Den kendsgerning, at døren blev bygget næsten 400 år efter at kirken gav Santiago privilegiet om at have et hellig år, indikerer at det ikke er nødvendigt at krydse døren for at opnå syndsforladelse. Det er dog blevet et ritual, der symboliserer den fysiske, følelsesmæssig og åndelig kulmination af Caminoen, som pilgrimmene har rejst.

Åbning af den hellige dør

At åbne den hellige dør er ikke en daglig begivenhed, og derfor er der tilknyttet et særligt ritual til denne gerning. Det er Santiagos ærkebiskop der udfører dette ritual under overværelse af hundredvis af troende, pilgrimme, og medlemmer af kirken.

Ritualet består i vælte de sten der dækker døren ved at slå på dem tre gange med en sølvhammer. Når stenene er væltet renses døren med helligt vand og olivengrene.

Ærkebiskoppen er herefter den første til at passere gennem døråbningen.

Dette ritual foregår normalt den 31. december, og det er også på denne dato et år senere at døren bliver lukket igen.

Jeg var selv så heldig at gå gennem døren sidste år, og herunder er de billeder jeg fik taget, mens jeg stod i den lange kø af pilgrimme og turister, der alle sammen ønskede lidt syndsforladelse den dag.

Hvis du ønsker mere viden om de hellige døre rundt om i verden så kan du læse mere om dem på Wikipedia.

Kommentarer

Skriv et svar

Loading…