,

Hvor lang er Caminoen til Santiago de Compostela?

Et af de spørgsmål man ofte bliver stillet når man taler om Caminoen er:

“Hvor lang er Caminoen…?”

Det nemmeste svar til det spørgsmål er at sige at Caminoen er lige omkring 780 kilometer lang, for her refereres der som regel til den mest populære rute, nemlig Camino Frances.

Her kan du se alle de forskellige Caminoer.

Men hvis man skal uddybe hvor lang Caminoen i virkeligheden er så er man nødt til først at forklare at Caminoen til Santiago ikke blot er én rute, men i virkeligheden mange forskellige ruter.

Og ikke nok med at der er mange forskellige ruter så er der også et utal af byer hvor fra man kan starte på sin pilgrimsfærd.

Det er også muligt at starte andre steder end i Spanien da Pilgrimsruterne (Jakobsvejen) spreder sig ud over hele Europa.

I denne artikel vil jeg efter bedste evne beskrive distancerne på nogle af de mest populære Caminoer i Spanien og Portugal, og jeg kan på forhånd sige at disse distancer skal tages med et gran salt da de aldrig vil være helt præcise. Det er der flere forskellige årsager til som jeg lige vil remse op her:

  1. Der er stor forskel på hvor langt en pilgrim i virkeligheden har gået i forhold til det kilometer antal der står på distancebeviset som man kan købe på pilgrimskontoret i Santiago. Dette skyldes at kirken opererer med nogle opmålinger der stammer fra ældre tider, og disse officielle tal er som regel mindre end den virkelige distance.
  2. Internettet bugner af information omkring Caminoen til Santiago, og i forhold til distancerne så siger den ene hjemmeside et antal kilometer og den anden hjemmeside siger et andet antal. Derfor kan det være svært at vide hvilket kilometer antal der er det korrekte. I forhold til denne artikel har jeg dog så vidt muligt forsøgt at holde mig til det som Wikipedia siger.
  3. Et er hvad kort og vejskilte siger angående kilometerantallet mellem de forskellige byer, noget andet er når man til fods bevæger sig op ad snørklede stiger på en bjergside. Der vil altid være en forskel i forhold til det faktiske antal kilometer her.

Camino Francés 769 ~ 780 Kilometer

Camino Frances er den mest populære camino som tiltrækker allerflest pilgrimme hvert år.

Skal man gå den hele skal man starte i den Franske by Saint Jean Pied de Port, men mange pilgrimme vælger at starte i andre byer langs med ruten. Derfor har jeg lavet dette lille diagram der viser afstandene til Santiago fra de mest populære startsteder på denne rute.

Da dette er den mest populære af alle Caminoerne er der oftest kun 4-5 kilometer mellem overnatningsmuligheder.

Et meget stort antal pilgrimme vælger hvert år at starte i byen Sarria omkring 100 kilometer fra Santiago. Dette skyldes at man skal gå mindst de sidste 100 kilometer for at modtage et Compostela som er et dokument der beviser gennemførelsen af pilgrimsfærden.

Camino Portugués 600 ~ 620 Kilometer

Camino Portugués er en populær Camino som går gennem Portugal. Den består faktisk af tre forskellige ruter som man kan vælge at tage. Man kan tage kyst ruten, eller man kan vælge den centrale rute, som begge starter i Lissabon og følges ad til byen Porto. Her deler disse to ruter sig så hvor den ene følger kysten, og den anden fortsætter længere inde i landet. Disse to ruter er omkring 620 kilometer lange. Wikipedia siger 610 kilometer.

Den tredje mulighed er at tage den rute der hedder Portugués Interior der starter i byen Farminhao og ender i Santiago efter omkring 420 kilometer.

Mange vælger at starte i byerne Porto (230 Km) og Tui (110 Km).

Camino del Norte 830 Kilometer

Camino del Norte bliver også kaldt for den Nordlige Rute, eller Kyst Ruten. Den starter i byen Irun og følger den Spanske nordkyst omkring 620 kilometer. Her drejer den så ind i landet mod byen Azura hvor den møder Camino Francés omkring 40 kilometer før Santiago.

Denne rute skulle efter sigende være meget krævende, men også meget belønnende i forhold til fantastiske havudsigter. I følge Wikipedia er der ofte omkring 20 – 30 kilometer imellem overnatningsmuligheder.

Camino Primitivo 260 Kilometer

Denne rute starter officielt i byen Oviedo, og bliver også kaldt for The Original Way. Mange pilgrimme vælger dog at starte i byen Villavicioas hvilket gør ruten omkring 300 kilometer lang. Camino Primitivo møder Camino Francés i byen Melide hvor der stadig er omkring 50 kilometer til Santiago.

Camino Inglés 110 Kilometer

Denne rute kaldes også for den Engelske Camino. Den blev oprindeligt brugt af pilgrimme fra de nordlige lande der ankom til Spanien via søvejen. Man starter denne Camino i havnebyen Ferrol hvor der er omkring 110 kilometer til Santiago.

Man kan også vælge at starte i havnebyen O Coruna men indtil for nyligt har det ikke været muligt at modtaget et Compostela hvis man startede her da der så kun er omkring 90 kilometer til målet.

Ruta Via de la Plata 1.000 Kilometer

Denne Camino er også kendt som sølv ruten. Den starter officielt i byen Sevilla, men kan forlænges hvis man starter fra byen Cadiz.

Efter byen Zamora deler denne camino sig i tre ruter. En rute går mod vest og når til Santiago via byen Oruense. En anden rute fortsætter nordpå hvor den møder Camino Francés i byen Astorga. Den tredje rute går ind i Portugal til byen Bragança hvor den så fortsætter nordpå til byen Ourense, og derfra videre til Santiago.

Andre Caminoer

Her er en oversigt over længden på nogle af de andre Caminoer som ikke har været nævnt herover. Afslutningsvis vil jeg sige at hvis du nogensinde får spørgsmålet om hvor lang Caminoen er så er du velkommen til at henvise til denne artikel.

Dette er nemlig ikke et spørgsmål der sådan lige er til at svare på. 😀

Kommentarer

Skriv et svar

Loading…