, , ,

Hvor mange penge har man brug for på Caminoen?

En af de ting man skal have med i sine overvejelser når man begiver sig afsted på Caminoen er penge. Det er en rigtig god idé på forhånd at lave et realistisk budget for hvor meget man forventer at skulle bruge på leveomkostninger.

Hvis man skal gå og tænke alt for meget på økonomi, mens man er afsted på sit livs eventyr, så forsvinder lidt af magien ved pilgrimsvandringen.

I denne artikel vil jeg ikke komme ind på selve rejseudgifterne da dette som regel er noget man har klaret hjemmefra i god tid inden man skal afsted. Der er dog ingen tvivl om at flybilletter frem og tilbage, samt eventuelle bus- og tog-billetter udgør en meget stor post på rejsebudgettet.

Hvis du har købt flybilletter så sørg for at undersøge hvad det vil koste dig at komme fra lufthavnen og frem til den by du skal starte din vandring i, så denne udgift ikke kommer bag på dig når du står dernede. Læs eventuelt denne artikel.

Artiklen her tager udgangspunkt i Spanien. Det er min opfattelse at det er lidt billigere i Portugal, men der har jeg ikke været endnu så jeg kan ikke sige det med sikkerhed.

Hvor mange penge har man så brug for på Caminoen?

Man kan dele sine daglige udgifter op i tre kategorier: Overnatning, spisning, og andre udgifter.

Overnatning

De fleste pilgrimme overnatter på et albergue (spansk ord for herberg), og det foregår oftest i sovesale hvor man får tildelt en køje. Prisen for at overnatte disse steder svinger lidt alt efter hvilken type albergue det er, men også efter beliggenheden. Desto tættere man kommer på Santiago de Compostela desto dyrere lader det til at være, men også nogle albergues i Pyrenæerne har en ret heftig overnatningspris.

Som udgangspunkt kan man sige at det koster 6-10€ for en overnatning. Dette kan så stige til 12-15€ når man nærmer sig Santiago.

Bliver man træt af at høre på de andre pilgrimmes snorken, eller hvis man bare har brug for lidt mere privatliv, så kan man ofte få eget værelse hvilket hiver prisen op på 25-50€. Man kan også vælge at tage på hotel når man er i de større byer hvilket normalt koster omkring 40-50€.

Selvom man ikke forventer at gøre dette så kan det virkelig være tiltrængt en gang i mellem, hvilket er værd at have med i sine overvejelser når man laver sit budget.

Spisning

En god dag starter som regel med morgenmad på overnatningsstedet eller på en café langs med ruten. Forvent at bruge 4-5€ om dagen på dette.

Middagsmad er lidt sværere at sætte en pris på da de fleste pilgrimme køber lidt af hvert i supermarkedet som de så kan spise på vejen. Man kan købe ind til sandwich og lidt frugt for ganske få Euro. Andre bliver fristet til at gå ind og spise et sted hvilket nemt løber op i 10€.

De fleste pilgrimme går ud og spiser aftensmad på en restaurant. Man kan nemlig få det der hedder en pilgrimsmenu (10-12€) hvor man både får forret, hovedret, dessert, og muligvis en kop kaffe til sidst. Der serveres ofte et glas vin til denne menu, men jeg har også flere gange oplevet at man får en hel flaske vin sat på bordet.

Mange albergues har fælles køkken hvor man kan lave sin egen mad, eller slå sig sammen med andre pilgrimme og arrangere noget fællesspisning. Dette kan gøre aftensmaden betydeligt billigere.

Andre udgifter

Der vil altid opstå uforudsete udgifter og dette bør man være forberedt på. Man kan få brug for remedier fra apoteket, eller man kan miste noget af sit udstyr så man er nødt til at købe nyt. Hvis man for eksempel er kommet til at efterlade sin hovedbeklædning i en grøftekant kan det være svært at beskytte sig mod den stærke Spanske sol.

En anden ting man også skal tænke på her er snacks og væske. Da din krop er presset på grund af vandringen kan du opleve at du har behov for at putte mere indenbords end du normalt gør. Sørg for at du har et par ekstra Euro til at stille dine behov, og lyt til din krop når den skriger efter noget sødt eller salt.

De fleste pilgrimme vasker deres tøj i hånden, men mange steder er det muligt at benytte vaskemaskine og tørretumbler mod et beløb på 2-6€.

I forhold til at købe souvenirs så forvent ikke den store udgift. Du orker sikkert ikke at slæbe på dem, men måske vil du gerne have noget fra en af de mange butikker i Santiago når du er færdig med din vandring. De fleste souvenirs som man kan blive fristet til at købe på selve ruten er som regel små smykker eller lignende til 2-3€.

Hvis du er ryger skal du selvfølgelig have denne udgift med i dit budget. En pakke cigaretter koster i Spanien ca 3.5€ og den kan trækkes i automater på restauranter og caféer. Større byer har specielle tobaksbutikker man kan besøge.

Selve budgettet

Der er ingen tvivl om at man både kan gøre det billigere eller dyrere end det jeg har beskrevet her, men det ændrer ikke på at det er godt allerede hjemmefra at have en idé om hvor meget man forventer at bruge dagligt.

Nogle steder på nettet har jeg læst at en tommelfingerregel er at man skal forvente at bruge 1€ per vandret kilometer. Jeg har dog både hørt om pilgrimme der har været helt nede på at leve for 2-3€ om dagen (kan jeg ikke anbefale), og andre der har brugt over 100€ om dagen.

Mit eget personlige bud på hvor meget man har brug for er minimum 35€ per dag. Det bygger jeg på at man i gennemsnit bruger 10€ om dagen på overnatning, 10€ på aftensmad, og 15€ på morgenmad, middagsmad, og snacks mv. Så kan man gange det beløb med det antal dage man forventer at vandre, og så kan man ligge lidt oven i til uforudsete udgifter.

Kontanter eller kreditkort

Man skal være opmærksom på at mange albergues og mindre butikker ikke tager kreditkort. Nogle steder har jeg oplevet at de tager i mod kreditkort men med et minimumsbeløb på 10€, hvilket ikke er så fedt hvis man bare skal købe noget frugt.

Man skal også være opmærksom på at mange byer ikke har en hæveautomat, og nogle steder på ruterne kan man faktisk vandre i flere dage uden at få muligheden for at hæve penge.

Her vil jeg sige at man skal finde informationer i sin guidebog, eller spørge lokalt, om hvor den næste automat på ruten befinder sig. Dette kan dog vise sig at være misinformerende. For eksempel siger alle guidebøger at der er hæveautomat i byen Molinaseca, men den blev fjernet for to år siden.

Man skal også være opmærksom på at der tages et gebyr hver gang man hæver penge i automaterne, og derfor kan det bedst betale sig at hæve lidt større beløb så man har til et par dage.

Husk også at give banken besked om at du er i udlandet så de ikke spærrer dit kort. Dette har jeg hørt om mange gange så tag ikke let på dette, det er ikke sjovt at stå på Caminoen og skulle håndtere et spærret kort.

Pas på dine værdier

Sørg altid for at passe godt på både dine penge og dit bankkort da der i Spanien, som i resten af verden, desværre findes lommetyve. Dette vil som regel være steder hvor mange mennesker er samlet.

En god idé er for det første at holde kort og penge adskilt så man ikke mister begge dele hvis uheldet er ude, men også at opbevare sine værdier et sted der ikke er så åbenlyst for lommetyven, og hvor han ikke vil kunne komme til uden at du opdager det.

 

Jeg håber at denne artikel har givet dig en fornemmelse for hvad det koster at gå Camino, og vigtigheden i at lave en form for budget inden man tager afsted.

 

Hvis du har nogle erfaringer du ønsker at dele i forhold til budget og leveomkostninger så hold dig endelig ikke tilbage med at skrive en kommentar.

 

Kommentarer

Svar
 1. Og skulle man ha lyst til å starte vandringen i Frankrike, f.eks. i Le Puy-en-Velay, som jeg gjorde i 2015, må man regne adskillig mer pr. døgn. De kommunale herbergene lå gjerne på ca 10€ pr. natt, da måtte man selv holde all mat, men det var stort sett utstyrte kjøkkener der. På private herberger av enklere standard (gîtes d’etápes) lå prisen i snitt på ca 30€ pr. natt, inkl. et (oftest) treretters aftensmåltid og frokost neste dag. Og et noe dyrere alternativ er chambres d’hôtes, ofte med bare et par rom og høyere standard. Det er flere alternative ruter i Frankrike, og man kan finne det meste ved et søk på nettet. Regner med at prisnivået er omtrent det samme på de andre rutene.

 2. Artiklen her gjorde mis nysgerrig her efter hjemkomst. Regnskabets time – hvad kostede min camino faktisk?

  Min pris pr. dag inkl. mad og overnatning: 397 kroner pr. dag
  Min pris pr. dag inkl. mad, overnatning og transport: 586 kr. pr. dag
  Min pris pr. dag inkl. mad, overnatning og shopping: 627 kr. pr. dag
  Pris alt inklusiv var altså 4388 pr. uge. Det gør jeg billigere næste gang.

  Her kan du se hvad pengene gik til og sammenligne med din egen caminolivsstil:

  UDGIFTEN TIL MAD
  Morgenmad og frokost var de fleste dage noget, jeg købte i supermarkedet – eller en bocadillo på vejen, hvis ikke der var mulighed for indkøb. Jeg fik masser af kaffe og øl nogle eftermiddage. Middagene var typisk pilgrimsmenu og fire dage lavede jeg mad selv om aftenen. I Santiago spiste jeg ude flere gange. I alt brugte jeg 4345 – det vil sige 310 kroner om dagen på mad og drikke – men jeg tænkte heller ikke over at spare.
  Forskellen på at spise ude og hjemme er stor. Næste gang vil jeg mest spise hjemme.

  UDGIFTEN TIL OVERNATNING
  Jeg har sovet på forskellige måder og brugt i alt 1207 kroner på 12 overnatninger. Det svarer til i gennemsnit 101 kroner pr. overnatning:
  – Et hotelværelse på ankomstdagen, fordi jeg ankom ved midnat, hvor alberguet var lukket (261 kroner)
  – Et dobbeltværelse på hostel en dag jeg var træt (112 kroner)
  – Et hotelværelse i Santiago, fordi jeg forkælede mig selv (290 kroner)
  – Tre private herberger til elleve euro pr. nat (164 kroner)
  – Et donativo-herberg (her valgte jeg at give 112 kroner)
  – Seks municipal-herberg til seks euro pr. nat (268 kroner).
  Forskellen på albergue og alt andet er meget stort. Næste gang vil jeg tage albergue alle nætter for hostel/hotel var for mig ikke ekstraprisen værd.

  TRANSPORTUDGIFTER TIL FLY OG TRANSFER
  Samlet gav jeg 2648 for flybilletter og transfer inklusiv transfer.
  • Flybillet til Madrid 1428 kroner – kan gøres meget billigere i god tid!
  • En metrobillet 37 kroner
  • Lift med blablacar.es til Oviedo 211 kroner
  • Busbillet til Santiago lufthavn 22 kroner
  • Flybillet hjem Santiago – London – København 950 kroner købt dagen før – kan sikkert gøres meget billigere i god tid!
  Mine transportudgifter må være det sted, jeg kan spare mest – forudsat jeg ved i god tid, at jeg tager af sted. Og det gjorde jeg ikke.

  SHOPPING UNDERVEJS
  Det forundrer mig at opdage, at jeg i alt har snoldet for 575 kroner undervejs. Regner vi min shopping ind, stiger mit dagsforbrug med 41 kroner pr. dag:

  • Et fleecetæppe: 112 kroner
  • Reb til at binde det på rygsækken 15 kroner
  • En keramikmusling som minde 112 kroner
  • Undershorts 112 kroner
  • En muslingetaske 164 kroner
  • Underbukser 15 kroner
  • Bh 45 kroner.

Skriv et svar

Loading…