, ,

Omkring planlægning af Caminoen

Vi Danskere elsker at have alting planlagt ned til den mindste detalje, men at gå en pilgrimsfærd handler jo ofte om at give slip på planlægningen, og møde eventyret og udfordringerne løbende, eller måske rettere vandrende.

I denne artikel kommer jeg ind på mine egne tanker og holdninger omkring dette emne, og hvorfor jeg syntes at det er vigtigt at man skal lade sig inspirere, lægge planer, og forberede sig på rejsen, men samtidig passe på med ikke at overdrive sin planlægning.

Når Caminoen Kalder

Jeg har tidligere skrevet en artikel om hvad det er der gør at Caminoen kalder. Det er denne følelse, dette kald, der har lagt navn til min hjemmeside.

Det er som om at hvis lysten til, eller blot tanken om, at gå en Camino først har sneget sig ind i ens sjæl, så vil den ikke give slip igen. Den bliver blot stærkere og stærkere, og kaldet kan i sidste ende blive nærmest larmende højt.

På et tidspunkt bliver man simpelthen bare nødt til at lytte til dette kald, overgive sig, og gøre tanke til handling. Man må gå videre med det og begynde en form for planlægning så man kan komme afsted.

Den inspirerende planlægning

Fra det øjeblik man kan høre Caminoen kalde vil man ofte begynde at søge mere inspiration og information om Caminoen. Hvilke ruter er der? hvor lange er de? Hvornår er det bedst at gå? Hvilken rute er den smukkeste? osv. osv.

Dette kalder jeg for den inspirerende planlægning. Det er her man får styrket sit kald, og det er her man begynder at forstille sig at man selv vandrer dernede. Det er måske også her man træffer sine første valg i forhold til rute og startsted.

Tvivlen

Det er desværre også her at tvivlen kan begynde at opstå. Kan jeg overhovedet gå så langt? Får jeg noget søvn hvis jeg skal sove på et herberg med fremmede pilgrimme? Kan jeg klare mig alene i et fremmed land? Kan jeg finde vej?

Det er nemt nok for andre pilgrimme at sige at det kan du sagtens, men hvordan kan du vide det hvis du aldrig prøver? Og det er jo det Caminoen i bund og grund handler om. At vove at begive sig ud på gyngende grund, og få bekræftet at det slet ikke er så slemt, og at man kan meget mere end man selv går rundt og tror.

Denne tvivl kan på godt og ondt blive siddende i en, helt ind til man kommer afsted og får svar på det hele.

Når man står nede på Caminoen, og man har taget hul på sin pilgrimsfærd, så sker der gerne en forvandling hvor man finder en ro i den daglige vandring, uden at man tænker mere på alle disse bekymringer som man havde hjemmefra.

Den nødvendige planlægning

Man kan jo ikke bare tage afsted med hovedet under armen. Der er en helt nødvendig planlægningsfase hvor man skal have styr på en masse praktiske ting.

Først og fremmest skal man finde ud af hvornår man skal afsted, og dette kræver måske at man skal tage ferie fra sit arbejde, eller man skal finde pasningsmulighed til sine børn. Men når først man har datoen så ændrer alting sig for nu ved man at man skal afsted.

Det er også nødvendigt at finde ud af hvordan man kommer ned til sit begyndelses sted, og for de fleste er det også rart at have styr på den første overnatning. Så man skal altså købe en flybillet, og finde ud af hvordan man kommer fra lufthavnen og frem til startstedet. Der kan man eventuelt læse denne artikel.

Så er der en masse udstyr der skal købes, og her tænker jeg specielt på en god rygsæk og det rigtige fodtøj. Der findes en masse pakkelister på nettet, men man skal jo finde ud af hvad man selv syntes er fornuftigt at tage med for man skal bære på det hele vejen. Det som nogle ser som en nødvendighed, er måske ganske unødvendigt for andre at medbringe.

Jeg læste en pilgrim der ret klogt skrev denne kommentar til en kommende pilgrim:

Mit bedste råd er at tage hver enkelt ting og sige hvornår skal jeg bruge den. Hvis svaret er “Når jeg….” så tag den med. Hvis svaret er “Hvis jeg….” så lad den blive hjemme. Langt det meste kan købes dernede.

Mange har også tanker omkring det at træne til deres Camino. Er det nødvendigt? Der kan man med fordel læse denne artikel som er mit personlige syn på emnet.

Den overdrevne planlægning

Man bør ikke planlægge sin Camino ned i den mindste detalje. Hvis man prøver at gøre det så risikerer man at sætte sig selv i et dilemma.

Hvis man begynder at planlægge hvor langt man vil gå hver dag, og allerede på forhånd har besluttet hver eneste overnatning, så er man bundet af dette. Det giver ikke meget plads til spontanitet, og det hele vil vælte til jorden hvis der sker uforudsete ting såsom vabler, skader, dårligt vejr, eller lignende.

Hvis man møder andre pilgrimme som man nyder at følges med kan man blive tvunget til at forlade dem da de måske ikke har samme grad af planlægning som en selv.

Bekymringer

Mange gør sig også en masse bekymringer omkring ting de kunne risikere at komme ud for, såsom for eksempel vilde hunde eller kriminalitet. Man bør prøve at lade være med at tænke på ting som ingen alligevel er herre over. Disse hændelser hører jo så absolut til sjældenhederne at det nærmest svarer til at bekymre sig om at blive ramt af lynet.

Man hører også en del omkring væggelus på Caminoen, og til det vil jeg sige at man blot skal tage sine forholdsregler ved at vide at de findes, og hvordan man kan spotte dem. Det kan man læse om i denne artikel.

Hjælpen er inde for rækkevidde

Denne hjemmeside som du sidder og læser på nu indeholder rigtig mange nyttige informationer i form af artikler, videoer, og filer man kan downloade.

Men de fleste foretrækker måske en mere interaktiv form for hjælp, og der er det så heldigt at vi har to store Danske Camino grupper på Facebook, hvor der altid står hundredvis af erfarne og flinke pilgrimme klar til at hjælpe alle der har brug for det.

Danske Santiago Pilgrimme (ca. 5400 medlemmer)

Camino for Begyndere (ca. 2000 medlemmer)

Stiller man et spørgsmål i en af disse to grupper så kan man dog forvente nærmest at drukne i svar, da alle står på skuldrene af hinanden for at dele deres erfaringer. Men det er altid på den gode og kærlige måde.

Dette var lidt omkring mine tanker i forhold til planlægning. Du er velkommen til at skrive en kommentar med din egen holdning til emnet. 🙂

Kommentarer

Svar

Skriv et svar

Loading…