, , ,

Omkring vandrestave og stavgang (Video+PDF)

At benytte vandrestave på Caminoen kan af flere årsager vise sig at være en rigtig god idé. De skåner dine knæ, de giver dig et bedre tempo, og de sørger for at du har et godt blodomløb ud til dine hænder.

De har også den fordel at de hjælper dig til at holde balancen når du bevæger dig i bjergrigt terræn, og så kan man støtte sig til sin vandrestav når man holder en kort pause for at nyde udsigten.

De fleste pilgrimme benytter to moderne letvægts vandrestave.

Lad mig lige indlede denne artikel med at sige at jeg bestemt ikke er ekspert på dette område.

Da jeg var afsted på min Camino gik der et par dage før jeg for alvor begyndte at benytte mine vandrestave. Jeg havde aldrig før vandret med stave, og jeg følte i starten at jeg så fjollet ud. Det føltes bare helt forkert. Men efter et stykke tid fandt jeg den rigtige rytme, og mine stave begyndte at blive helt uundværlige.

De fleste vandrestave er lavet af letvægts metal, og kan slås sammen så de ikke fylder særlig meget. Man kan få forskellige typer spidser som passer til forskellige typer terræn.

Mange steder på Caminoen kan man købe en klassisk håndlavet vandrestav.

Nogle pilgrimme vælger at købe en vandrestav i Spanien lavet af træ. Sådan en som man gik med i gamle dage, og som mest af alt minder om en stok.

Andre pilgrimme finder selv en god kæp og benytter den hele vejen, og ofte ridser de mønstre og bynavne ind i den efterhånden som de gennemfører deres pilgrimsfærd. De gemmer så denne kæp resten af livet som et minde om deres Camino.

Jeg har også set vandrestave med indbygget kompas, og i en forretning i Spanien så jeg også at man kunne få en model med indbygget lygte der lyser ned på jorden foran en. På nettet har jeg endda set en vandrestav der kunne laves om til en lille klapstol.

Der findes mange forskellige typer vandrestave og stokke. Vælg den der passer bedst til dit behov.

Der er også mange der sværger til kun at benytte én vandrestav, hvilket jeg godt kan forstå. Dette gjorde jeg ofte selv i bjergene da det bare virkede bedre for mig. Så lod jeg den anden stav hænge på rygsækken. Moderne rygsække har som regel et system til at fastgøre vandrestave.

Mange albergues har en slags paraplyspand lige inden for døren hvor man kan stille sine stave, men kan de slås sammen så syntes jeg man skal tage dem med sig ind til sengen så de ikke pludseligt er væk næste dag.

Der er ofte en heftig debat om man kan have sine vandrestave med i håndbagagen, og det virker nærmest som om at nogle er heldige at få dem igennem security, og andre er knap så heldige. Så til det vil jeg sige at det er lidt af et lotteri. Man kan sende sine stave i forvejen med posten, man kan checke sin bagage ind, eller man kan købe et par stave i Spanien, hvilket faktisk er ret billigt.

Vandrestav på Spansk hedder Baston – I flertal hedder det Bastones.

Hvis man ikke ønsker at lære stavgang på den hårde måde, som jeg gjorde, så kan man træne hjemmefra. Derfor vedhæfter jeg her en folder der forklarer alt om stavgang, og et par videoer der både viser valg af stave og korrekt benyttelse.

Download “Pixibog-Stavgang.pdf” Pixibog-Stavgang.pdf – Downloadet 78 gange – 606 KB

Kommentarer

Skriv et svar

Loading…