, , ,

Parat til Portugues fra Porto

Her er de tips og tricks, jeg selv gerne ville have fundet, før jeg drog ud på den portugisiske camino

Hvordan kommer jeg nemt til Porto?

Vi fik enkeltbilletter til Porto for 326 kr pr. person og returbilletter Santiago, via Stansted, til Kastrup for 1059 pr. person, købt seks uger før.

Jeg ankommer sent til Porto lufthavn, hvor kan jeg sove første nat?

I Porto er der et donativoherberg, hvor vi fik lov til at ankomme sent. Det hedder Senora da Hora, og vi blev taget kærligt imod klokken 01:30.

Hvordan kommer jeg fra lufthavnen til Porto?

Der er metro, der kører indtil midnat. Den mulighed havde vi ikke, men kom to personer til herberget med Uber for 12 euro.

Skal jeg vælge ruten Costa, Central eller Variante Espiritual?

Vi smagte på lidt af hver af de tre hovedruter i Portugal og lavede vores egen kombi.

Flere steder havde jeg læst om stressende trafik ud af Porto, og vi fulgte derfor en omvej ud af Porto, som oprindelig er beskrevet i John Brierleys guide. Den går langs floden Douro via feriestedet Matosinhos og videre ud ad atlanterhavskysten ad ruten Costa. Smukt og varmt, men også blæsende og ensformigt med kilometervis af boardwalks.

På dag to havde jeg fået nok, så i byen Vila do Conde krydsede vi ind ad den afmærkede rute på vej 306, der forbinder Costa med Central i byen Sao Pedro do Rates. Her var en del hurtigtkørende trafik, men vi klarede den og dagen var fin. Herefter gik vi fire etaper ad Central ind til byen Pontevedra, hvor vi var friske på eventyr og tog en omvej ad Variante Espiritual.

Den gennemførte vi på samme tid, som vi havde planlagt at bruge på Central. Vi havde ni etaper. Set i bakspejlet skulle vi have haft 10 eller 11 samlet set for at få det hele ud af stilheden og skønheden på Variante Espiritual.

Læs hvordan jeg belært af egne erfaringer vil opdele vores kombirute næste gang nedenfor.

Er der mange pilgrimme på Portugues?

Ja, Camino Portugues er i hastig vækst og udbygning. Der går lidt skisportssted i den nogle steder, og i de større byer har cafeerne tit pilgrimslogoer. Vil du væk, så vælg sidegaderne og mød de lokale. Og vil du helt væk, så nyd freden, ensomheden og naturen på Variante Espiritual.

Hvilke etaper kan jeg inddele Portugues i?

Portugues er en vanskelig camino at planlægge, hvis du er typen, der trives bedst med at kende dine etaper nogenlunde hjemmefra. Det er især valget mellem de tre hovedruter, som forvirrer. Her får du de etaper, jeg ville vælge, set i erfaringens bakspejl. Etaperne passer til dig, der er i form og kan lide at gå forholdsvis langt hver dag. Etaperne gør det nemt at kombinere Portugues’ tre hovedruter.

 1. Porto via Matosinhos til Vila Cha 22 km (Costa)

  Vi tog en omvej langs floden Douro ud af Porto til atlanterhavskysten, hvor vi stødte til Costa. Vil du korte dagen, så tag evt. den charmerende gamle træsporvogn noget af vejen)

  Vores rute i dag er en omvej fra Porto ud til Costaruten, som er beskrevet af John Brierley i hans guide. Vi gik den uden kort ud fra en meget nem beskrivelse: Gå ned til flodbredden af Douro med Sé-katedralen i ryggen. Gå mod højre ti kilometer langs Douro ud af Porto til Matosinhos. Efter turistbureauet på havnen gå lidt videre og til venstre over broen. Fortsæt nogle hundrede meter lige ud til Atlanterhavet. Fortsæt mod nord, hele tiden med havet på venstre side. Ligeud, ligeud, ligeud indtil Vila Cha.


 2. Vila Cha til Pedra Furada 29 km (Costa og forbindelsesrute)

  Her gik vi på Costa og krydsede over til Central efter byen Vila do Conde. Bestil plads hos Antonio på +351 252 951 144 i den lille flække Pedra Furada, for der er kun seks pladser. Og nyd hans landlige køkken, som er med i Guide Michelin, men alligevel til at betale.

  Se kortet over forbindelsesruten ad vej 206 her til højre, eller find en tysker med den gule guidebog og læs mere om den.


 3. Pedra Furada via Barcelos til Lugar de Corgo 32 km (Central)

  Hvis du kan: Stop tiden, når du når frem til Casa Fernanda og nyd hvert sekund. Højdepunktet på hele Camino Portugues. Ring i forvejen og sig til Fernanda at du gerne vil komme. Hendes nummer er +351 914 589 521.


 4. Lugar de Corgo via Ponte de Lima til Rubiaës 32 km (Central)

  Ponte de Lima er en supersmuk by og meget livlig om søndagen. Fire km efter Ponte de Lima ligger en cafe ved en turistfiskesø. Kaffen er elendig og stedet ikke et besøg værd. Syv km før Rubiäes kommer en berømt stigning i skoven, og når du er oppe, er der en vandkilde. Meget smuk etape.


 5. Rubiaës til Tui 20 km  (Central)

  Nyd Valença undervejs, en perle af en by bygget midt inde i det kæmpestore fæstningsanlæg (Fortaleza). Kryds grænsen til Spanien ad den lange bro.


 6. Tui til Mos 18 km (Central)

  Da vi så det inderste af Mos, fortrød vi, at det ikke var dagens stop. Vi gik i stedet til Redondela, som ikke er specielt spændende. Så næste gang vælger vi hellere roen i lillebitte Mos.


 7. Mos til Pontevedra 30 km (Central)

  Pontevedra er en rar by og ligger perfekt som sidste stop, hvis du planlægger at krydse over til Variante Espiritual næste dag.


 8. Pontevedra til Armenteira (Variante Espiritual)

  Et par kilometer uden for Pontevedra skilles caminoerne Central til højre og Variante Espiritual til venstre. Vælger du som os Variante Espiritual, venter bløde skovtracks og stilhed. Du kommer gennem byen Poio ned til den meget smukke kystby Combarro. Tag en smutter helt ind ad Combarros små stræder og provianter til aftenen og næste dag i byens supermarked, for resten af dagen og imorgen er der stort set intet.


 9. Armenteira til Vilanova de Arousa 29 km (Variante Espiritual)

  Vi gik efter det her meget simple og upræcise kort over Variante Espiritual.

  Etapen er ikke 24 km, som beskrevet flere steder, men snarere 29 km. De første tre timers vandring er usandsynligt smuk. Bemærk, at her er ikke gule pile og muslinger. I stedet følger du en gul og hvid stribe ad Ruta de la Pedra e del Agua. Du er langs floden og krydser den flere gange.

  Vi gik denne del i mørke fra klokken 06 til 09 fordi vi skulle nå dagens eneste båd, som afgik klokken 13 fra næste by – Vilanova de Arousa. Lad være med at gå den rute i mørke, med mindre du er erfaren, går sammen med andre og har godt lys med. Det er både krævende og risikabelt at finde vej, og underlaget er meget ujævnt. Men doable, hvis du er i tidspres eller vil have udfordringer.


 10. Vilanova de Arousa til Pontecesures med båd og til fods til Padrón 28 km + 2 km

  Meget interessant sejltur ad verdens ældste Via Crucis med gode fortællinger. Padrón er en charmerende by.  Se den, når du ankommer og gå evt. de få kilometer videre for at overnatte i klostret i Herbón, lidt off camino. Skulle efter sigende være overordentlig interessant. Alternativt er hotellet Chef Rivera i Padrón meget roligt og afslappende og med vaskeri over for. Søger du herberg, ligger Albergue Rossol supersmukt på et torv foran kirken.


 11. Padrón til Santiago 25 kmHvor er det allerbedste sted at overnatte?

Hos Fernanda og Jacinto i Lugar de Corgo! Helt uden tvivl. En aften og nat, jeg aldrig glemmer. Den lille familie har åbnet deres private hjem for pilgrimme som de første på Portugues. Nyd Fernandas moderlige omsorg, tapas fra det turkisblå udekøkken, selskabet af hendes fire fjollede hunde og hør om dengang en af hundene luntede helt til Rubiaës uden at have fået lov. Nyd vidunderlig aftensmad og morgenmad med familien i deres eget køkken og hjælp Fernanda med at hente vand fra kilden. Der kom to meget trætte hollændere ind efter os uden reservation, så vi gav dem vores senge og fik selv sengen i haven. Mest romantiske nat på caminoen ever. Fortæl Fernanda, at du kommer, hendes nummer er +351 914 589 521, og hun kan engelsk.

Hvilke steder er ellers gode at overnatte?

Antonios Michelinrestaurant i Pedra Furada har et pilgrimsværelse til fire og et til to. Restauranten er landlig og supergod. Ikke dyr ift. danske priser overhovedet. Prøv den! Der er så få pladser hos Antonio, at det er bedst at ringe og booke med mindre du har mangle flere km i benene. Ring til Antonio på +351 252 951 144. Herberget Pilgrim’s Nest, Ninho, i Rubiaës er totalt fedt og flippet indrettet, en stor oplevelse. Hospitalera havde fri den søndag, vi var der, så vi passede selv på herberget. Smukt beliggende og med have og vaskemuligheder.

I Tui ligger herberget Santo Domingo. Her er virkelig hyggeligt med spisestue, stue med bløde sofaer og et køkken, der fungerer. Både sovesal og firmandsværelse og supermeget for pengene.

Hvor er det ikke værd at overnatte? 

Vi stoppede i Redondela, og det stop ville vi gerne have lavet om, for Redondela var slet ikke så charmerende som alle de andre byer. Ud over det boede vi hos en privat hospitalera, som var i flere konflikter med naboer og gæster, mens vi var der, og vi følte os ikke velkommen. Vi havde fået lovet et privat værelse, men det viste sig at hænge sammen med soverummet med fire-seks pladser. Eneste adskillelse var et florlet gardin, og de andre pilgrimme kunne kun tørre tøj hos os. Dog et charmerende gammelt hus, som var en oplevelse anyway.

Passer det, at Portugues er en ret flad camino? 

Både på Centralruten og Variante Espiritual er der seriøse stigninger. På Central cirka syv km før byen Rubiaës, og på Variante Espiritual fra kystbyen Combarro og op til landsbyen Armenteira, hvor klosteret og herberget ligger.

Med stejl mener jeg så stejl som Rundetaarn. Til gengæld er begge stigninger også usigeligt smukke. Glæd dig til dem. På resten af vejen mellem Porto og Santiago er flere andre ‘folder i gulvtæppet’, men de er ikke timelange.

De der brosten folk snakker om, er det så slemt endda? 

Øøøøh… ja. For mig var Portugals smukke, brolagte gader og stierne med toppede brosten en fysisk udfordring. Jeg nød synet af dem og kunne godt lide at gå på dem om dagen, men hold nu op, mine fødder værkede og blev varme om natten. Det føltes som om mine fødder havde fået timers tæsk med en kødhammer. Heldigvis ingen vabler.

Hvad kan jeg gøre for at klare Portugals brosten bedst muligt?

Jeg kan desværre ikke tåle at gå i vandrestøvler overhovedet, fordi jeg ruller meget henover foden. I stedet går jeg i Blundstones med sål og indlæg i. Der er sålen mere fleksibel. Men på brostenene gætter jeg, at en meget stiv sål er en fordel – hvis du vel at mærke går godt i dem.

Hvad skal jeg pakke til Portugues?

Mit råd vil være: Pak til Portugues som til alle andre caminoer, bortset fra de råd jeg gav om fodtøj. Og vigtigt: Overvej at medbringe noget der kan hjælpe dig mod blæst fra Atlanterhavet, hvis du går Costa. Det kan fx være et pandebånd til solrige blæsende dage eller en regnponcho med hætte i regn.

Hvor lang tid har jeg brug for i Porto?

Porto er en helt betagende by. Tag dig tiden til at gå på opdagelse i de smukke stræder med kakkelmønstrede huse. Hvornår får du ellers sådan en by forærende? Drik masser af portvin, kør på udflugt i den oldgamle træsporvogn og tag en ekstra overnatning inden start – på herberget Senora da Hora må pilgrimme gerne være flere nætter.

Hvad er det med den bådtur på Variante Espiritual?

På anden etape af Variante Espiritual har du mulighed for at opleve verdens efter sigende eneste Via Crucis til vands, og samtidig komme helt tæt på Spaniens muslingefiskeri. Etapen går fra Vilanova de Arousa til Pontecesures lige inden Padron.

Sejlturen varer en time i gummibåd. Turen koster 16 euro, hvis du køber den hos hospitalero Emilio på byens municipalherberg og 19 euro, hvis du køber ved kajen. Kaptajnen var ualmindeligt tjekket og ansvarlig og samtidig en suveræn fortæller. En ildsjæl på Variante Espiritual. Ring altid til båden senest dagen før og sig du kommer på +34 607 911 523 eller se bahiasub.com.

Hvordan er mulighederne for proviant undervejs?

Der er færre naturlige vandkilder på Portugues end andre caminoer, så vi gik med købevand for ikke at løbe tør. Etapen på Variante Espiritual fra Armenteira til Vilanova de Arousa er cirka 29 km og ikke 24 km, som der står på skiltene, og den er stort set uden services. Regn med mindst 20 km uden en kop kaffe!

Herberget i Armenteira har et lille udvalg af proviant, som jeg ville have rustet op med, hvis jeg havde vidst, hvor få muligheder vi fik næste dag. Vi omdøbte denne rute til ‘Ruta del bar cerados’, (de lukkede barers rute, undskyld mit dårlige spanske). Der er sikkert flere åbne barer i højsæsonen.

Kommentarer

Skriv et svar

Loading…