, , ,

Sådan kommer du ned til Caminoen

Når man sidder trygt hjemme i Danmark og planlægger sin Camino er et af de første spørgsmål der dukker op måske “Hvordan kommer jeg frem til mit begyndelsessted?”.

Med denne artikel vil jeg prøve at besvare dette spørgsmål, og samtidig fortælle lidt om mine egne erfaringer med transporten derned, og hjem igen.

Flyrejsen

Dette er nok noget de fleste har styr på, men jeg vil alligevel fortælle lidt om hvad jeg kan byde ind med. De billige flyrejser finder man ved at bruge Momondo. Det er en søgemaskine der søger flyrejser hos alle selskaber, og man kan sortere efter billigste eller hurtigste rejse. Den billigste flyrejse er som regel en med flyskift, og lang ventetid i en Europæisk lufthavn.

Når man bruger Momondo skal man være opmærksom på at priserne hele tiden svinger. Hold øje med det hen over et par dage, og slå til når den rigtige pris viser sig. En undersøgelse har vist at det som regel sker på en Tirsdag aften cirka 56 dage før du skal afsted.

På de billigste flyrejser må du kun have håndbage med, hvilket jo også er helt fint da du jo bare har din rygsæk. Min (og mange andres) erfaring er at selvom din rygsæk er lidt større end flyselskabets maksimale mål for håndbagage, så er det ikke noget de står og måler på.

Du skal være opmærksom på at for eksempel Ryanair godt kan bestemme at din håndbagage skal ned i lastrummet. Gør de dette er det uden beregning!

Dette er hvad der var tilbage af min musling efter en tur i lastrummet.

Hvis du kun rejser med håndbagage skal du dog være opmærksom på at du ikke kan få vandrestave og lommekniv med dig da dette udgør en sikkerhedsrisiko.

Hvis du er på vej hjem vil jeg dog anbefale dig at du husker at tage din musling af tasken da min musling knækkede efter at Ryanair havde haft fat i min taske.

 

Taxa, metro, eller bus fra lufthavnen til togstation / Busterminal

Det kan være svært at vælge hvordan man skal komme videre fra lufthavnen, hvis man for eksempel skal til en togstation eller en busterminal i den by ens flyver er landet i, men her kommer et par muligheder.

 

Hvis du skal videre med taxa for at komme til en togstation eller en busholdeplads, så skal du være opmærksom på at i Spanien starter taxameteret på 20€ hvis turen starter, eller ender, i en lufthavn. Og for at det ikke skal være løgn gør det samme sig gældende hvis turen starter, eller ender, ved en togstation. Til gengæld tæller taxameteret så ikke de første par kilometer.

Der kører metroer i de største Spanske byer. Dette er ikke noget jeg har benyttet men jeg ved at det er ganske nemt at tage metroen i for eksempel Madrid for at kommer fra lufthavnen til hovedbanegården.

Du kan også sagtens tage bussen fra Lufthavnen og ind til midtbyen, hvor togstation og busholdepladser som regel er placeret. De fleste lufthavne har dedikerede busser til dette formål. Det samme gælder hvis du befinder dig i en større lufthavn og skal fra en terminal til en anden terminal.

Tag bussen til dit begyndelsessted

Man kan komme vidt omkring med bus i Spanien, og her kan jeg anbefale at man bruger busbud der automatisk søger hos følgende Spanske busselskaber: ALSA, Agreda, Andorinha, Bus Almeria Madrid BAM, Comes, Conda, Daibus-Interbus, Damas, Dainco, Garcia, Hife, iDBUS, La Serrana, Linebus, La Union, Lycar, OUIBUS, og Therpasa.

Tag toget til dit begyndelsessted

Hvis du ønsker at tage toget så er de Spanske jernbaners hjemmeside (Renfe) en lidt kluntet og forvirrende oplevelse. Jeg vil anbefale at du i stedet bruger Loco2 da den er meget mere brugervenlig. Hvis du vælger at købe din billet på togstationen vil du komme til at betale mere for den samme billet, så dette vil jeg ikke anbefale. (Vi betalte 55€ for en billet vi kunne købe online for 34€. Næste gang er vi klogere).

Alternativt kan man leje en bil

Det er også muligt hvis i er flere der rejser sammen at leje en bil i lufthavnen, og dermed rent faktisk opnå en besparelse i forhold til bus eller tog. Undersøg om udlejningsselskabet har kontor i den by du vil begynde din Camino i, for hvis de har det så betyder det at du kan aflevere bilen der. Man kan mod en lille merpris få GPS i bilen og dermed finde vej gennem Spanien.

🙂 Et par erfaringer jeg også lige vil dele her er:

Bus fra Santiago til Finisterre / Fisterra

Bussen kører fra den store busholdeplads inde i byen. Hvis du køber billet i busterminalens billetluge, så er du godt nok sikret en plads, men du kommer til at betale overpris i forhold til hvis du køber din billet i selve bussen.

Når du skal tilbage fra Fisterra så kom til busstoppestedet i god tid da der kan være en meget lang kø af folk der skal med. Specielt hvis det er dagens sidste bus. (Alle kommer dog med, for der bliver ringet efter en bus mere hvis der ikke er plads til alle). Hvis du har svært ved at finde busterminalen i Santiago (det havde vi nemlig) så se kortet her under.

 

Hvis du er på vej hjem og skal være i Madrid lufthavn i mange timer

Den billet jeg købte da vi skulle hjem inkluderede et flyskift i Madrid lufthavn, og der var 9 timer mellem min ankomst fra Santiago og flyet mod København.

9 timer i en lufthavn er ikke særlig sjovt så vi fandt ud af at man lige uden for terminalen kan tage en billig bus til den nærtliggende forstad Villa de Barajas, hvor der er et hyggeligt lille torv omgivet af små caféer og restauranter. Bus nr 101 kører mellem lufthavnen og dette hyggelige torv cirka fire gange i timen. (mener vi gav 2 € for busbilletten).

Hyggeligere end at sidde i Madrid lufthavn i mange timer.

Her er en række nyttige links (Tak til Camino for begyndere)

Tog – Frankrig, SNCF:
http://uk.voyages-sncf.com/en/#/

Tog – Spanien, Renfe:
http://www.renfe.com/EN/viajeros/index.html

Tog – Portugal, Comboios de Portugal:
https://www.cp.pt/passageiros/en/

Togbilletter til hele Europa, Deutsche Bundesbahn:
http://www.bahn.de/p_en/view/index.shtml

Bus Spanien:
https://www.alsa.es/en/home

Bus Spanien:
http://www.avanzabus.com/web/default.aspx?lang=en

Bus Spanien:
http://www.autobusesjimenez.com/lineas

Bus Santiago – Fisterra:
http://www.monbus.es/en

Bus mellem Biarritz og St Jean Pied De Port samt Roncesvalles:
http://www.expressbourricot.com/en/

Bus mellem Spanien og Frankrig:
http://www.conda.es/lineas-regulares.php?tipo=1&id=5

Lufthavnsbus Santiago de Compostela, Køreplan:
http://www.empresafreire.com/html/castelan/seccion3a.php

Lufthavnsbus Santiago de Compostela, Stoppesteder:
https://www.google.com/maps/d/viewer…

Lufthavnsbus, privat, mellem Biarritz og Saint Jean Pied de Port.
http://www.biarritzairporttransfers.com/Biarritz-to-Saint-J…

Flyselskaber i lufthavnen Santiago de Compostela:
http://www.aena.es/…/Aeropuerto-Sant…/es/Page/1048690016843/

Flyselskaber Madrid Lufthavn:
http://www.aena.es/…/10497…/Listado-de-companias-aereas.html

Flyselskaber Barcelona Lufthavn:
http://www.aena.es/…/10455…/Listado-de-companias-aereas.html

Håndbagage i fly – oversigt for div. flyselskaber:
http://www.guide-billig-billeje.dk/…/haandbagage-regler-fl…/

Nogle af jer har måske nogle andre erfaringer og derfor vil jeg gerne opfordre jer til at kommentere på artiklen så vi kan få det hele med.

Kommentarer

Svar

Skriv et svar

Loading…