, ,

Er det sikkert at gå en Camino?

Mange, der sidder her hjemme i Danmark og overvejer at gå Caminoen, har måske spurgt sig selv om det nu også er sikkert at vandre i et fremmed land.

Dette er et helt naturligt spørgsmål at stille, og det er også noget der ofte popper op til debat i diverse Camino grupper.

Ja, det er generelt sikkert at gå Caminoen

Hvis man kigger på Caminoen med statistiske øjne så er der overraskende få episoder med kriminalitet, vold, og konflikter, i forhold til hvor mange der vandrer den hvert år. Dette kan måske skyldes at Caminoen bevæger sig gennem meget øde områder, og at de fleste pilgrimme er gået i seng klokken 22.

Dog opstår der utroligt mange små-skader på Caminoen så som vabler, forstuvninger, hudafskrabninger, og lignende. Dette skyldes helt sikkert at det er en anstrengende og udfordrende vandring.

Selvom du går alene, så er du ikke helt alene

Det der ofte bekymrer kommende pilgrimme er at de frygter for deres sikkerhed i forhold til at vandre alene. Men selvom man vandrer alene så er der et flow på Caminoen hvor pilgrimme på en måde følges ad, hvilket specielt gør sig gældende i højsæsonen på de mest populære ruter.

De fleste pilgrimme starter om morgenen, og når frem til deres overnatningssted i løbet af eftermiddagen. Derfor pingponger man oftest med andre pilgrimme på de mest befærdede Camino ruter.

Man overhaler andre pilgrimme, og man bliver selv overhalet en gang i mellem. Pilgrimme er utroligt gode til at tilbyde hjælp til andre pilgrimme, og de holder også lidt øje med hinanden.

Hvis man føler sig meget usikker på at vandre alene så kan man som regel finde nogle andre pilgrimme der ikke har noget i mod at følges lidt ad, det er bare at spørge.

Nogle pilgrimme føler sig tryggere ved at medbringe en fløjte, som de kan benytte til at tilkalde hjælp. Jeg har dog ikke hørt om nogen der fik brug for den.

Anderledes terræn og klima

En af de ting man skal være meget opmærksom på når man tager afsted på Camino er at der kan opstå skader og uheld fordi man ikke er vant til at færdes i et terræn der er så anderledes fra hvad vi kender til i Danmark.

Der kan opstå dehydrering eller hedeslag fordi temperaturen kan komme meget højt op midt på dagen, og fordi kroppen arbejder mere end normalt når man vandrer i kuperet terræn.

Man kan også nemt vrikke om, eller falde, fordi underlaget mange steder består af sten og klippestykker.

Derfor skal man selvfølgelig tage sine forholdsregler, og passe på sig selv i forhold til disse udfordringer. Medbring masser af væske, og sørg for at komme ind i skyggen og holde pause hvis du føler dig meget overophedet.

Pas på Cyklisterne

Der er rigtig mange pilgrimme der cykler Caminoen på mountainbikes, og selv om der mange steder er en rute for gående, og en anden for cyklende, så er der også mange steder hvor man deler samme sti.

Mange pilgrimme kommer til skade hvert år fordi den gående og den cyklende pilgrim misforstår hinandens hensigter og så opstår sammenstødet.

Hvis du vandrer på Caminoen og du pludselig hører cyklerne komme bagfra, de ringer ofte med deres ringklokke, så start med at stoppe op, og vent med at træde til siden indtil du er helt sikker på hvilken vej cyklisterne har tænkt sig at køre uden om dig.

Følg de gule pile

Selv om Caminoen er utroligt godt afmærket sker det alligevel at pilgrimme farer vild en gang i mellem. Derfor anbefaler jeg at man har en mobiltelefon med sig på Caminoen så man kan benytte GPS, eller så man i det mindste kan ringe efter hjælp.

Hvis du virkelig føler at du er ved at komme væk fra ruten så kan det være nødvendigt at gå tilbage til der hvor du med sikkerhed var på rette vej, i stedet for blot at vandre videre og håbe på at der snart kommer en ny gul pil.

Pas på dine ting

Som alle andre steder i verden hvor der færdes mange mennesker findes der også lommetyve på Caminoen. Det vil oftest være i de større byer og ved seværdigheder.

Sørg for at opbevare dine værdier på et sted der ikke er åbenlyst for tyven. De små rum i siderne og bag på din taske er oplagte steder for tyven, og det er svært for dig at bemærke hvis de bliver åbnet.

Det er desværre også set at en tyv stjæler en hel rygsæk og derfor er mange albergues begyndt at tilbyde små skabe med egen nøgle så du kan låse din taske inde mens du bevæger dig ud i byen.

Sørg for at medbringe en lille taske du kan benytte til dine værdier når du bevæger dig væk fra din rygsæk. Penge, kreditkort, mobiltelefon, pas, og lignende skal du aldrig efterlade ude af syne.

Trafik dræber

Der er mange steder hvor Caminoen bringer en ud på veje med tung trafik, og der er gennem tiden desværre sket en del uheld hvor kørende har ramt pilgrimme.

I 2015 blev der derfor nedsat en komite der arbejder på at forbedre trafik-sikkerheden for pilgrimme. Dette har betydet store forbedringer i form af skiltning, anlæggelse af stier ved siden af vejen, og udstedelse af tre trafik regler for pilgrimme.

  • Gå altid i venstre side af vejen så du kan se den trafik der kommer i mod dig. Dette giver dig bedre mulighed for at træde ind til siden hvis du fornemmer at den modkørende vil komme tæt på dig.Hvis der er forhindringer på vejen så passer dem højre om mens du hele tiden er opmærksom på modkørende trafik. Hvis du går venstre om kommer du væk fra vejen, og træder pludselig tilbage ud på vejen når du har passeret forhindringen.

  • Hvis du går i mørke, eller i tåge, så bør du enten have reflekser på eller i det mindste noget tøj i meget stærke farver. På den måde kan du bedre blive set. Hvis du går om natten anbefales det også at benytte en pandelampe så andre kan se dig, men også så du selv kan se hvor du går.

  • Hvis du går i en gruppe af pilgrimme så gå på en lang linje når i vandrer på veje med kørende trafik. Sørg for at i går helt ude i kanten af vejen, med en afstand på 2-3 meter i mellem jer.

Lad hundene være

Mange er bekymrede om vilde hunde der kunne finde på at angribe dem. I mange af de landområder som Caminoen går i gennem bliver hunde ikke holdt som kæledyr, men mere som et arbejdsredskab der skal beskytte ejendommen og dens husdyr. Oftest vil disse hunde være lænket eller lukket inde bag et hegn hvis ejeren ikke er i nærheden.

Disse hunde kan godt finde på at gø af dig, og virke truende, hvis du kommer for tæt på det de er sat til at beskytte. Dette er kun naturligt, og du skal bare gå forbi dem i god afstand. Jeg har endnu ikke hørt om nogen der skulle være blevet angrebet af disse hunde, men mange har dog fundet denne oplevelse meget ubehagelig.

Der er også mange efterladte hunde der strejfer rundt på Caminoen. Dette skyldes at Pilgrimme kalder hunde til sig og desværre får dem til at følge med sig.

Når de så kommer til et albergue så efterlader de hunden, som herefter ikke kan finde hjem igen. Der er en organisation der prøver at hjælpe disse hunde hjem, og specielt i Galicien vil du opleve at der er hængt sedler op hvor der henstilles til at man tager et billede af hunden og poster det på deres Facebook gruppe.

Hvis du får brug for hjælp

Der findes rigtig mange apoteker langs med Caminoen hvor du kan få hjælp til småskader. Hvis du har behov for akut hjælp ude på ruten så er det samme alarmnummer som her i Danmark, nemlig 112. Ud over dette kan du altid bede om hjælp hos de lokale, hos andre pilgrimme, eller på et albergue, en café, eller i en butik.

Hvis du befinder dig på et sted hvor du føler dig usikker, så lyt til din fornemmelse og gå videre. Der er ofte en dybere mening med hvad Caminoen fortæller dig, og du vil blive glad for at du forlod det sted hvor du ikke følte dig i sikkerhed.

Kommentarer

Skriv et svar

Loading…