, ,

Små vampyrer på Caminoen

Mange bekymrer sig om Bedbugs når de skal afsted på Camino, hvilket er forståeligt nok da man hører mange historier om pilgrimme der er blevet bidt af disse små blodsugere.

I denne artikel vil jeg fortælle lidt om hvad bedbugs er, hvordan man kan undgå dem, og hvad man skal gøre hvis man alligevel støder på dem. Jeg er ikke selv blevet angrebet af bedbugs, men jeg mødte en pige på min Camino der var blevet bidt. Jeg vil sige med det samme at jeg ikke er ekspert på dette område, og de informationer jeg videregiver i denne artikel er hvad jeg har kunnet finde på nettet om emnet.

Hvad er en Bedbug?

Sådan ser den altså ud.

Bedbugs er det engelske navn for det vi på Dansk kalder Væggelus, eller sengelus. Da Caminoen jo er en rute hvor mange nationaliteter færdes vil man oftest bruge ordet Bedbug. Da denne artikel er på Dansk vil jeg dog kalde dem for væggelus.

Væggelus er et lille blodsugende insekt i familie med tægen, som mange nok kender fra skovturene om sommeren.

Den lever af at suge blod hos mennesker og dyr, og den kan være overordentligt svær at slippe af med hvis man først har fået den ind i hjemmet. Den kan maksimalt blive op til omtrent en centimeter lang og har en flad krop, medmindre den har spist blod for nyligt.

Sådan ser det ud når man er blevet bidt.

Væggelus er inaktive om dagen hvor de gemmer sig i sprækker og revner for at undgå lys. De kommer frem om natten for at spise, hvorefter de kravler tilbage til deres gemmested for at fordøje og formere sig.

At blive bidt af en væggelus kan næsten ikke mærkes, og de fleste mennesker vågner ikke op af dette. Mange bliver bidt uden at opdage det, mens andre får en kraftig reaktion på væggelusens bid hvor de svulmer op og får store røde mærker der både klør og svir.

Hvordan kan man undgå disse blodsugere?

Der er forskellige metoder man kan benytte sig af hvis man vil undgå at rende ind i disse blodsugende insekter. Der findes dog så mange gode råd og meninger omkring dette at jeg blot vil vælge at fremhæve dem der gentages oftest og som efter sigende skulle være mest effektive.

  • Lyt til andre Pilgrimme. Hvis der er opdaget væggelus på et albergue så spredes rygtet hurtigt, og selv om det da er synd for ejeren af dette albergue så er du i din gode ret til at vælge et andet sted at sove.
  • Kig efter væggelus. Disse insekter er ikke usynlige og du kan ofte spotte dem, eller deres efterladenskaber, med det blotte øje. Når du ankommer til din seng så sæt din taske på gulvet væk fra sengen. Kig først madrassen efter og se om du kan spotte nogen væggelus, eller blodpletter. Løft derefter madrassen og kig selve sengerammen efter. Kig godt i samlingerne da det ofte er her de små kryb gemmer sig. Du kan også kigge efter deres afføring, som mest minder om små prikker lavet med en tusch. Lidt ligesom fluelorte bare lidt større.
  • Benyt silkelagen, eller silkepose. Disse vejer ikke særlig meget i din oppakning, og efter sigende skulle væggelus ikke kunne bevæge sig hen over silke.
  • Gør brug af et naturligt forsvar. Væggelus kan ikke lide lavendel og mynte. Du kan lave din egen spray ved at blande disse to ting op med vand og give din madras et par pift. Tigerbalsam skulle efter sigende også være ret effektiv i at holde væggelus væk.
  • Ty til kemikalieangreb. Der findes et hav af forskellige kemikalier man kan købe der alle skulle være effektive mod væggelus. Dette er dog ikke noget jeg vil anbefale for du ved ikke om du, eller andre, kan tåle disse kemikalier. Det siges dog at myggespray og myggebalsam kan være med til at holde andre typer insekter væk, så dette kan være værd at prøve.
  • Imprægner. Ved at imprægnere din taske og din sovepose med insektgift som fx permethrin og deltamethrin hjemmefra kan du også holde væggelus væk. Jeg ved ikke meget om denne metode men der er altså nogle pilgrimme der vælger så drastisk en fremgangsmåde.

Hvad skal du gøre hvis du finder en væggelus?

Fang den, og tag dem med til ejeren af alberguet. Han er forpligtet til med det samme at gøre en indsats mod disse skadedyr, og til at informere pilgrimme om at der er et udbrud. Inden du finder et andet sted at sove kan du være nødt til at gennemgå alt dit udstyr for ikke at bringe væggelus med dig.

 

Hvad hvis jeg er blevet bidt?

Først vil jeg sige at der er ikke noget galt med dig. Du er ikke beskidt eller smittet med noget. Væggelus kender ikke forskel på mennesker og alle kan blive bidt. Du kan lige så godt blive angrebet på et dyrt hotelværelse som på et billigt albergue.

Oftest vil du blot have et par røde knopper der forsvinder i løbet af et par dage. Væggelus kan ikke smitte med sygdomme, men man kan få infektion hvis man klør sig meget. Husk på at du er i et fremmed land med en for os fremmed bakterieflora.

Dog får nogle mennesker en kraftig reaktion på disse bid, og det kan det være nødvendigt et købe en salve til at smøre på, og måske også antihistamin piller. Salven hedder Cuatroderm og kan købes på alle Spanske apoteker. I ganske få tilfælde kan det være nødvendigt at søge lægehjælp.

Lad ikke sølle væggelus holde dig fra dit livs eventyr!

Jeg håber at denne artikel har gjort dig klogere på dette emne, og jeg vil sige at du ikke skal føle dig skræmt i forhold til væggelus. Nu ved du at de findes, og ja man hører mange historier omkring væggelus på Caminoen, og ja man kan aldrig vide sig helt sikker. Men lad ikke disse insekter afholde dig fra at begive dig ud på det fantastiske eventyr som en Camino er. Det er min opfattelse at man sagtens kan undgå disse små blodsugere hvis man blot tager sig sine forholdsregler.

Har du erfaring med væggelus, et godt tip til hvordan man undgår dem, eller hvad man skal gøre hvis man er blevet bidt? Så skriv meget gerne en kommentar til artiklen.

Kommentarer

Svar

Skriv et svar

Loading…